Myofasciale Therapie

Myofasciale Therapie

Myofasciale therapie is een vorm van behandelen van pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich Triggerpunten die pijn veroorzaken met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Opmerkelijk bij de ontwikkeling van deze punten is dat deze zich niet altijd ontwikkelen in de zone waar de pijn wordt beschreven. Meestal is het oorzakelijke pijnpunt te vinden in een spier op afstand van de klacht.

myofasciale therapie
myofasciale therapie

Triggerpunten

De oorzaak voor het ontstaan van triggerpunten zijn uiteenlopend:

  • als gevolg van een langdurige immobilisatie
  • statiekafwijking, verkeerde lichaamshouding
  • mechanische overbelasting
  • langdurige en herhaaldelijke bewegingen uitvoeren
  • stress en emotionele factoren
  • na trauma ( sporten, val,…)

De uitstralingspijn is meestal de ‘sleutel’ tot de diagnose van myofasciale pijn. Een zo gedetailleerd mogelijke beschrijving van het pijnpatroon door de patiënt is hier van groot belang. Als therapeut ga ik dan op zoek naar het triggerpunt die verantwoordelijk is voor de pijn. Door het punt aan te drukken, wordt de pijnklacht bij de patiënt ‘uitlokbaar’ en ‘reproduceerbaar’.

De therapie houdt in dat we het triggerpunt gaan deactiveren door het aan te prikken met een naald (‘dry needling’). Hierdoor zal er een afname zijn van spierspanning, minder pijn en een verbeterde beweeglijkheid. Het aantal en de frequentie van behandelingen is individueel afhankelijk en wordt steeds in overleg besproken.